Koh Lantas historia

FAKTA
Yta:
Yta:
Provins:
Högsta berg:
Invånarantal:
85 km² Lanta Yai
xx km² Lanta Noi
Krabi
xxx meter över havsytan
11 000 Lanta Yai, 5 000 Lanta Noi
HISTORIA:
500 år sedan:
Lantas historia börjar redan för över 500 år sedan när de då de första invånarna dök upp. Dessa "Chao Lay" var fiskare (seagypsies) från Urak Lawoi klanen som troligen hade sitt ursprung i Banda Aceh, Indonesien.


300 år sedan:
För ungefär för 300 år sedan hittade den muslimska delen till ön. De kom från söder, Malaysia, Indonesien och från den malajiska halvön i Nakhon Si Thammarat provinsen. De flesta var ursprungligen involverade i fiske innan de började med andra sysslor under tiden som ön utvecklas. Befolkningen på Koh Lanta består idag av ca 80% muslimer vilket gör den till den största etniska gruppen på ön.

200 år sedan:
Nästa folkgrupp att hitta till ön för ungefär 200 år sedan var kineserna. Tenngruvearbetare, handelsmän och fiskare kom för att söka nya äffärsmöjligheter och utvecklade snabbt en blomstrande handelsplats med sina släktingar i andra asiatiska hamnar. Handeln koncentrerades till Lanta Old Town (tidigare Sri Raya) och varor såldes från stora "Djonker" i de lugna vattnen utanför östkusten. Varor som det handlades med var; tenn, kol, torkad fisk och senare utvidgades till att omfatta varor från de brittiska kolonierna. Än i dag drymmer Gamla Stan det enda kinesiska tempel på ön.

150 år sedan:
Det var okring för 150 år sedan som byn registrerades som en thailändsk stad och var ett blomstrande centrum för näringslivet på ön. Efter mer än "hundra gyllene år" byttes namnet från Sri Raya till det som idag används "Lanta Old Town" då även bilar och vägar kom som förbinder ön (via färjor) till fastlandet.

Ordet “Lanta” & vad det betyder
Det finns många olika historier om hur Lanta egentligen fick sitt namn. Det finns ingen av dem som riktigt går att säga är sann. En intressant historia säger att Lanta härstammar från det Javanesiska ordet "Lantus" en metod som för länge sedan användses för att torka fisk och fortfarande används på vissa orter.


-


Koh Lanta

Norra delen


Rekommenderade hotell på Klong Jak Beach, Koh Lanta, Krabi:

Anda Lanta Resort

Mest bokade Ko Lanta


Vi kan ön Koh Lanta!

Vi önskar er en lycklig semester på Koh


Koh Chang | Thailand Kartan | Boka resa till Thailand | Krabi, Ao Nang, Koh Lanta, hotell | Koh Samui hotell | Bilder från Thailand | Thailand Hotell | Bangkok hotell

© 2010 Lantaguiden.se | www.kolantaguiden.se | skicka e-post | Tid i Thailand: