Festivaler/evenemang Koh Lanta

Varje år har Thailand en rad olika festivaler som de glatt firar runt om i landet, även på Koh Lanta. Förutom Songkran som firas nationellt firar Koh Lanta-borna festivaler som Boat Floating ceremony och Laanta Lanta Festivalen.

Songkran - April
Songkran betyder “början på ett nytt solår” på sanskrit. Det thailändska nyåret, firas över hela Thailand och självklart även på Koh Lanta. Den nationella högtiden infaller alltid under 13-15 april men på vissa turistorter firas den längre än så. Det händer att man börjar någon dag innan och avslutar några dagar efter, det beror på hur helgerna infaller.
Alla kastar vatten och kletar vit färg (gips) i ansiktet på varandra. Vatten för att man ska vara ren in i det nya året, färgen symboliserar lycka. När thailändarna ser att du är utlänning tycker de att det är ännu roligare att blöta ner dig, så tänk på att ha oömma kläder på dig och att plasta in kameran ordentligt!

Laanta Lanta Festivalen
I Lanta Old Town firas denna festival som hålls årligen under tre dagar, vanligtvis i mars. Thailändare och utlänningar firar tillsammans att folk från olika kulturer och etniciteter faktiskt kan leva tillsammans utan att vara uppdelade eller behöva bråka. Lokalbefolkningen och turister får då en bra möjlighet till att umgås med folk utanför sin egen nationalitet.
Mat Under festivalen finns det mängder med thailändska maträtter som säljs och utlänningar får chansen att prova något nytt, framför allt lokal mat och dryck. Precis som på andra thailändska högtider bjuds det även på underhållning i form av traditionell musik och dans.

Rong-Ngan & Jazz
Dansen kallas för Rong-Ngan och framförs av sjözigenarna som bor på ön. Underhållningen är uppdelad på två scener, huvudscenen och en scen vid havet med både lokal underhållning samt mer internationella tongångar i form av musikstilar som exempelvis jazz.

Boat Floating Ceremony
Denna ceremoni, som på thailändska heter Loi Rua, är en gammal rituell tradition som äger rum på Ko Lanta under fullmånedagen i den sjätte och elfte månaden i månkalendern och påminner mycket om thailands Loy Kratong. Den religiösa riten utförs av Havszigenare på Koh Lanta och från angränsande områden. De samlas på stranden i närheten av Sala Dan Village, sjunger och dansar sin berömda “Rong Ngan” samtidigt som de släpper ut flytande båtar i havet.

Festivalen förväntas bringa välstånd och lycka till deltagarna. För att fira att ceremonin är genomförd så dansar de hela natten lång till traditionell musik och dricker alkoholhaltiga drycker som de tillverkar själva.


Februari
Makha Bucha.
Den tredje av årets stora buddhistiska högtider. Används för att samla andliga meriter, thailändarna besöker sina tempel "Wat" under denna dag.

April
Songkran betyder "början på ett nytt solår” på sanskrit, det thailändska nyåret, firas över hela Thailand och så även på Koh Chang. Den nationella högtiden infaller alltid under 13-15 april men på vissa turistorter firas den längre än så. Det händer att man börjar någon dag innan och avslutar några dagar efter, det beror på hur helgerna infaller. Alla kastar vatten och kletar vit färg (gips) i ansiktet på varandra. Vatten för att man ska vara ren in i det nya året, färgen symboliserar lycka.

Maj
Kröningsdagen
Den 5:e maj hålls en ceremoni för att fira kung Bhumibol Adulyadej (Rama 9) krönings dag.
   
Visakha Bucha
Den dag i maj när det är fullmåne firas en viktig högtid i den buddhistiska kalendern. Mässor i form av ljusprocessioner vid templen hålls för att högtidlighålla Buddhas födelse, död och upplysning. Härligt färgsprakande parader sveper över gatorna under denna tid.

Juli
Asanha puja
Vid fullmåne i juli. Till minne av buddhas första predikan. Nationell helgdag.

Augusti
Drottningens födelsedag.
Den 12:e augusti fyller den thailändska drottningen Sirikit år och för att fira detta påkostas stora dekorationer på byggnader m.m. De mest luxuösa finner man i Bangkok utmed Ratchadamnoenavenyn och omkring Grand Palace.

November
Loi Krathong
Krathong är en liten lotusformad båt av bananblad med ett ljus, en rökelsesticka och ett mynt som sedan skjuts ut i en flod, sjö eller i havet. Ceremonin är en hyllning till vattenandarna. Man lämnar gångna synder och motgångar bakom sig och ber om lycka inför framtiden. Firas i hela Thailand. Infaller under en natt med fullmåne i november. Loy = flyter, Kratong = skål. På kvällen, när fullmånen stiger över horisonten, bär man sin Krathong till vattendragen som efter att man tänt ljusen och rökelsestickorna skjuter försiktigt ut på vattnet. En del höjer sina händer i vördnad och följer sin Kratong med blicken tills den kommit ur sikte. Dagen efter är kratongerna högvaluta för barnen som tömmer dem på småmynt.

December
Thailands Nationaldag
5 december är thailand nationaldag samt HM Kung Bhumibol Adulyadej (Rama IX) födelsedag.

Kinesiska nyåret.
På de flesta orter i Thailand firas idag nyåret sista december, det kinesiska nyåret. Många thailändare med kinesisk ursprung firar det kinesiska nyåret som infaller lite olika år från år men det är någon gång i slutet av januari eller i början av februari, Bra plats att se mer av det är att besöka chinatown i Bangkok.
Hotellen på Lanta
Koh Chang | Thailand Kartan | Boka resa till Thailand | Krabi, Ao Nang, Koh Lanta, hotell | Koh Samui hotell | Bilder från Thailand | Thailand Hotell | Bangkok hotell

© 2010 Lantaguiden.se | www.kolantaguiden.se | skicka e-post | Tid i Thailand: