Fakta om Koh Lanta

FAKTA
Provins:
Yta:
Yta:
Antal öar i Provinsen:
Längd:
Bredd:
Högsta berg:
Invånarantal:
Antal turister/år:
Antal svenska turister/år:
Medelinkomst:
Bästa tid att åka:
Regnperiod:
Temperatur:
Vattentemperatur:
Strand Karta:
Krabi
85 km² Lanta Yai
xx km² Lanta Noi
52 st
30 km
14 km
465 meter över havsytan
14 000 Lanta Yai, 6 000 Lanta Noi
x miljoner
x miljoner
xx.000 THB/mån
november - april
juni - oktober
28° medelt.
27° medelt.
Klong Jak Beach Karta
Koh Lanta:
Vi svenskar har verkligen tagit Koh Lanta till oss, svalt det med hull och hår. Det kanske inte är så svårt att förstå med den underbara orörda natur som finns vart du än vänder dig. Lägg därtill alla sköna stränder med sammetslen sand och alla härliga öar runt om som utgör utflyktsmål för kortare eller längre stunder. Vi älskar att återvända till Lanta år efter år.

Ön utgör en del av det sydligaste distriktet i Krabi provinsen och var länge känt under namnet "Pulao Satak", vilket betyder "Long Beach Island" på malajiska. Senare kom många thailändare, både buddister och muslimer, att bosätta sig på ön och gjorde den mer känd som "en miljon ögon" som är den bokstavliga översättningen av Lanta. Andra gör gällande att namnet skulle härstamma från javanesiska "LAN-tas" som betyder "fisk grill" (byggd av trä med en fyrkantig grill på toppen där fisken sätts i en cirkel). Flera öar, inklusive Lanta Yai, anses tillhöra nationalparken.


Ceremonier:
En klan av Chao Ley, eller "Sea Gypsies" (havs zigenare) är bosatta på Lanta Town och de har bevarat många av sina gamla seder och högtider. En av dem är "Boat Floting Ceremony" småbåtar tillverkas och släpps ut i vattnet för att bringa lycka och välstånd för familjen. Ceremonin hålls varje år under fullmåne i sjätte och elfte månaden mån kalendern. Denna och andra evenemang som visar deras livsstil är öppna för allmänheten att delta i. En annan trevligt evenemang är Laanta Lanta Festival. Man firar att olika etniciteter kan leva tillsammans och alla besökare är mer än välkomna att delta i festivalyran.

Sevärdheter:
Nästan alla sevärdheter ligger runt de västra stränderna på Lanta ön. Det finns aktiviteter som passar de alla, till exempel vandring, dykning, havspaddling, klättra i häftiga grottor, elefant trekking sightseeing i gamla stan eller se fyren på södra delen av ön (nationalparken).

Flygplats:
Lanta har ingen egen flygplats. Den närmaste ligger utanför Krabi Town där de flesta svenska turister landar. En del väljer att flyga till Phuket för kombinera sin vistelse med olika orter. Från Phuket går sedan reguljär båttrafik till Lanta. På väg till Lanta kan du stanna på en handfull mindre och större öar, Phi Phi Island är ett bra exempel och en underbar ö att utforska, men ge den en ordentlig chans, en dag räcker inte!

Stränder:
De flesta och bästa stränderna ligger på öns västra sida. Stränderna längst norrut är de populäraste och därför även de som har flest besökare även på stränderna. Det finns totalt drygt 10 stränder. En del av dem utan vare sig hotell, resort eller andra faciliteter. Även de väl värda ett besök om du orkar ta dig till dem och inte lider av ensamhet. De populäraste stränderna är Klong Dao Beach, Long Beach och Relax Beach. På en av de södra stränderna huserar lyxresorten Pimalai Resort. Även om du inte är gäst har de en riktigt trevlig restaurang som är öppen för alla, om du tex. ska fira något speciellt.
Hotellen på Lanta
Koh Chang | Thailand Kartan | Boka resa till Thailand | Krabi, Ao Nang, Koh Lanta, hotell | Koh Samui hotell | Bilder från Thailand | Thailand Hotell | Bangkok hotell

© 2010 Lantaguiden.se | www.kolantaguiden.se | skicka e-post | Tid i Thailand: