Dykning och Snorkling


Vattnen kring Koh Lanta har fått rykte om sig att vara bland de bästa dykplatserna i Thailand. Med spektakulära korallrev, en oöverträffad marin mångfald och det klara rena vattnet (fri sikt upp till 30 meter), erbjuder Ko Lanta extremt bra förhållanden för dykning samtidigt med möjlighet att njuta av den avslappnade och avspända atmosfären på ön.


DYKPLATSER:
Ko Lantas läge gör det till den perfekta platsen att nå en stor variation av välbevarade rev, hisnande drop offs, grottor och vrak, och det finns verkligen något för alla.
För dig som är nybörjare, eller om du inte har dykt på länge finns väl skyddade rev medan de med större vana/erfarna dykare hittar till världsberömda Ko Haa, Hin Daeng och Hin Muang. Ko Rok och Ko Phi Phi är också lätta att nå med dagsutflykter från Ko Lanta.
Vissa av öarna går det turer till varje dag medan till andra sker avgångarna mer sällan.

En svensk dykarrangör på plats är Lanta Diver som varit på ön sedan 1999. Lanta diver erbjuder dykning sju dagar i veckan, med olika destianationer, under perioden 20 oktober till 30 april. Att de stänger butiken övrig tid beror framförallt på att vädret börjar bli oförutsägbart.
Bokar du dykutflykt hämtar de dig på din resort på morgonen och tar dig till dykcentret i Saladan. Tillhör ni en familj eller ett gäng som vill dyka tillsammans ser de till att ni får dyka tillsamman annars paras du ihop med andra på ungefär samma erfarenhetsnivå som gör att du får ut det mesta av din dyktid.

Mellan dyken bjuds det på lunch och efter att du vilat en till två timmar är det dags för nästa dyk. Lunchen tillreds på båten "hemlagad" av en egen kock och består av tre rätter. Efter sista dyket bär det iväg hemmåt, brukar vara runt kl 16.00. Olika hemresetider beroende på vilken plats ni varit och dykt på.


Hin Daeng
För den som intresserat sig för dykning runt Thailand är Hin Daeng ett välkänt namn. Det rankas som ett av de bästa ställena att dyka på i Thailand och lovordas av alla som varit här. Underbara korallrev som omges av de vackraste färgsprakande fiskar du kan tänka dig. Här simmar du med barracudor, tonfisk och med en gnutta tur kan du även se grå revhaj, valhaj och manta ray allt detta runt flera olika "drop-offs" med olika klippavsatser i olika nivåer. Även om du inte får vara med om alla dessa fantastiska djur kommer ditt besök troligtvis ha etsat sig fast som en fantastisk upplevelse för en lång tid, om inte för alltid.Hin Mouang
En kort bit från Hin Daeng, bara några hundra meter, hittar du nästa fantastiska dykställe. Hit kommer i första hand de som har viss dykerfarenhet och anses vara "ett måste" när du dyker i området. Här hittar du "dropp-offs" som sträcker sig så djupt som till 70 meter men även på grundare vatten finns upplevelser som är värda ditt besök.

Koh Ha fem små öar (Ha är 5 på Thailänska)
Du når öarna efter knappt två timmars båtfärd från Lanta. Resan är precis sådär lagom för att du ska hunnit acklimatisera dig och för att hunnit få i dig en välbehövlig frukost innan du kommer fram. Ha har kommit att bli en favorit bland många dykare på grund av riktigt bra dykförhållanden som råder här. Ett rikt marint liv kombinerat med dykdjup runt 20 - 35 meter samt många härliga grottor att utforska. En av grottorna kallas "katedralen", en klippa som reser sig 30 meter ovanför havsytan vars ljusgenomsläpp gör den till en fascinerande upplevelse. Det gör att du under hela din dykupplevelse har öppet vatten ovan dig som gör att alla dykare med certifikat kan göra detta dyk.

Koh Bida Nok
Bara en timmes båtresa från Lanta hittar vi Koh Bida Nok. Dykdjupen varierar mellan 20 - 30 meter och blandas med mjukoraller och vackra fiskar samt att leopardhajen ofta gör sig synlig i detta område. Samtidigt är chansen stor att träffa på både valhaj, manta ray och revhaj här.

Koh Bida Nai - "Fantasy rock"
Brevid Bida Nok ligger Koh Bida Nai, även kallat "Fantasy Rock". Här görs dykningen extra spännande med en del undervattensklippor som ligger precis utanför ön. Livet under ytan är det samma som runt Bida Nok.

Hin Bida
Hin Bida, ett undervattensrev som vi hittar bara en kort bit från Bida Nok ca 15 meter under ytan.
Platsen håller samma höga klass som reven runt om. Även det marina livet består av samma bestånd.

Koh Rok
En dykplats som kommit att bli även en populär destination för alla snorklare. Det rika livet under ytan med små djup samt de rödfärgade klipporna (en sötvattensström med hög järnhalt har färgat klipporna röda) har gjort platsen populär. Ett kort stopp för de dykintresserade men desto större för snorklare.

King Cruiser wreck - vrakdyk
Att dyka bland förlista båtar/färjor har länge varit en spännande del av dykningen. Den före detta bilfärjan "King Cruiser" är inget undantag. Resan hit tar runt tre timmar och är värd tiden. King Cruiser som tidigare gått reguljärt mellan Phi-Phi och Lanta sjönk 1997 under sin sista dag i bruk. Det sägs att kaptenen "navigerade fel" och till slut hamnade på Anemone Reef för att sjunka och lägga sig på 20-30 meters djup (all personal och passagerare klarade sig). Alla år under ytan har gjort vraket instabilt och idag rekommenderas inte längre att man dyker in i det.

Koh Kraden wreck - vrakdyk
Koh Kraden är en liten ö sydost om södra spetsen av Koh Lanta. Här förliste en japansk jagare, ca 60-meter lång, 1944 efter en flygräd. Hon ligger nu delad i två delar ungefär 25 meter under vattenytan. Synlighet minskar dramatiskt under dyket mot den före detta jagaren och vraket är fortfarande draperat med fiskenät, så en ficklampa och kniv är måsten i utrustningen. Sjöhästar är vanliga och gömmer sig i håligheter längs vraket.

 

FÖRHÅLLANDEN:
Dyk runt Ko Lanta sker i varma vatten, 28-32 ° C, vilket gör dykningen extremt trevlig och ett braställe för nybörjare och erfarna dykare. Den goda sikten gör upplevelsen stor samtidigt som du får uppleva några av de mest spektakulära platserna under vatten i Thailand. Oavsett om du vill lära dig att dyka eller redan är certifierad dykare är det här den idealiska platsen för dig.

BÄSTA TID ATT DYKA:
Dykning och snorkellking resor kan göras året runt. Högsäsongen sträcker sig från mitten-slutet av oktober till slutet av april och det finns dagliga resor under hela denna period. Under lågsäsong (maj till oktober) finns det färre avgångar, de sker från Lanta Old Town.

Läs mer på Lanta Diver: http://www.lantadiver.com
Snorkling
Snorkling
Den mest fantastiska dykning och snorkling hittar du i Andamanhavet. Området erbjuder ett rikt och spektakulärt liv under vattnet, mer än du hittar på många andra ställen. Ett kalejdoskop av koraller och horder av färgglada fiskar minglar med ryggradslösa djur medan mantor och valhajar patrullera på de djupare vattnen.

Det finns tre olika snorklings-turer
I samtliga turer ingår:
• BBQ Lunchbuffé, frukt och drycker
• Snorklings utrustning
• flytväst
• Engelsktalande guide
• Hotel transfer
• Försäkring
• National Park entréavgift

1. "4 Islands Tour" med speedboat, dagligen
Höjdpunkten för utflykten är Emerald Cave, kallas även "Morakot Cave" av thailändarna. Det sägs att den användes som gömställe av gamla havs-pirater som gömde sina byten i grottan. En simtur på 80 meter genom grottan innan du till slut hamnar i den öppna delen där du flyter i vattnet och glömmer både tid och rum. Vidare till Koh Kradan som var först med undervattenbröllop i Thailand. Öarna Koh Cherk och Koh Ngai är mycket vackra platser och ett måste för snorkling.

2. "Koh Rok Tour" med speedboat, -dagligen
Koh Rok är en del av Nationalparken där de två små öarna Koh Rok Nok and Koh Rok Nai ingår. Öarna ligger med ca 250 meters avstånd från varandra, åtskilda av en halvmåne-formad vik och omges av både hårda och mjuka korallrev. Öarna är fullständigt bedårande, en anledning till det är att de är obebodda, med undantag av Nationalparkens personal. Här simmar du i kristallklart vatten som ackompanjeras av pudervita stränder. Det är den mest populära snorklingsutflykten - slappa och snorkla hela dagen.

3. "Koh Phi Phi Tour" med speedboat, -avgångar varje ons, fre, sön.
Koh Phi Phi ligger endast 40 minuters båtresa bort. En vacker liten ö som har blivit känd världen över för sina många stränders skönhets skull. Runt om Phi Phi hittar du även andra mindre öar som kan vara värda ett besök. James Bond Island till exempel, här tampades James Bond med Scaramanga för över 35 år sedan i filmen "Mannen med den gyllen pistolen". Grannön Phi Phi Ley har några platser som brukar beskrivas som de vackraste på jorden. På Maya Bay till exempel spelades en del av filmen "The Beach" in med Leonardo DiCaprio. Viking Cave med sina förhistoriska teckningar av vikingaskepp och Monkey Bay är andra platser du besöker innan resan tillbaka till Koh Lanta på eftermiddagen.

Se videoklipp från dykbåt runt Koh Phi Phi LeyKantieng Beach

Kantieng Beach bild över stranden.

Rekommenderade hotell på Kantieng Beach, Koh Lanta, Krabi:

Baan Laanta Resort and Spa

Lanta Resort

Lanta Resort

Lanta Resort

Mest bokade hotellen


Dyksite betyg
Sand kvalité
Vattenkvalitet
Naturlig skönhet
Snorkling
Aktiviteter
   
   

Vi kan ön Koh Lanta!

Vi önskar er en lycklig semester på Koh Lanta!
Stranden i Kamala är väldigt barnvänlig och hela vägen från södra till den norraKoh Chang | Thailand Kartan | Boka resa till Thailand | Krabi, Ao Nang, Koh Lanta, hotell | Koh Samui hotell | Bilder från Thailand | Thailand Hotell | Bangkok hotell

© 2010 Lantaguiden.se | www.kolantaguiden.se | skicka e-post | Tid i Thailand: