Se & göra
Trots att det mesta kretsar kring de vackra stränderna på Koh Lanta så erbjuder ön en omväxlande tillvaro med olika aktiviteter, ställen att besöka och se. Det mesta tenderar till att kretsa kring den skönhet som den orörda naturen på ön erbjuder, samt det rustika bylivet. Glöm inte bort att besöka Lanta Old Town. På den östra sidan har tiden mer eller mindre stått still och byarna har behållit sin ursprungliga form. Ta del av det genuina Lanta med dess traditioner och kultur. I byarna bor sjözigenare, kallade sea gypsies, som lever i harmoni med havet.


Elefant trekking
På elefantryggen tar ni er fram med er "mahout" (elefanttränare) som går igenom grunderna med elefantens beteende varefter ni klättrar upp på ryggen till detta majestätiska djur. Elefanter har under historisk tid använts i krig, som vi européer använde oss av hästar. Du tar dig fram genom ett hav av tropiska fåglar, vackra växter och en fantastisk miljö med vyer som tagna från vykort. Olika alternativ på utflykter erbjuds på ett par platser på ön.
Lunch, dryck, kajak, flytväst, transfer till och från hotell, nationalparksavgifter och engelsktalande guide ingår i paketen.

Program 1:
Elefant trekking, Lanta Old Town, View Point, kajakpaddling, Sala Dan Village
08.30 - Hämtning från hotellet
09.00 - Elefant trekking
10.30 - Lanta Old Town
11.30 - Lunch vid utsiktsplats
12.45 - Paddla kajak
14.00 - Sala Dan Village
15.00 - Transfer till hotellet

Program 2:
Elefant trekking, show med apor, View Point, Koh Lanta National Park , Klong Nin Village
08.30 - Hämtning från hotellet
09.00 - Elefant trekking
10.15 - Show med apor
11.30 - Lunch vid utsiktsplats
13.00 - Nationalparken
15.00 - Klong Nin Village
16.00 - Transfer till hotelletSumate Koh Lanta Yai Safari erbjuder en rad olika paket att välja mellan, liknande de ovanstående. Nöjer du dig med att rida omkring på elefantryggen för en timme kostar det 800 Baht per person. Du hittar Sumate Koh Lanta Yai Safari cirka en kilometer in på vägen som korsar ön från Long Beach. För mer information, www.sumatekohlantasafari.com.


Lanta Old Town
När du är på Koh Lanta får du inte glömma att göra ett besök i Lanta Old Town. Här kan du se det genuina Koh Lanta, det är som att tiden stått still här, med en viss utveckling i form av ett fåtal butiker och restauranger. Strosa runt bland de vackra trähusen, gör ett besök på byns museum, titta på det kinesiska templet eller ta en sväng förbi den lokala marknaden. Lanta Old Town ligger på öns östkust och hit tar du dig via taxi eller genom att hyra en MC. Vid Long Beach finns det en väg som tar dig tvärs över ön, sedan ligger Lanta Old Town cirka fem kilometer söderut.

Dykning och snorkling
Den mest fantastiska dykningen och snorklingen hittar du i Andamanhavet. Området erbjuder ett rikt och spektakulärt liv under vattnet, mer än du hittar på många andra ställen. Ett kalejdoskop av koraller och horder av färgglada fiskar minglar med ryggradslösa djur medan mantor och valhajar patrullerar på de djupare vattnen.

Det finns tre olika snorklingsturer att ge sig ut på och i alla turerna ingår:

• BBQ-lunchbuffé, frukt och drycker
• Snorklingsutrustning
• Flytväst
• Engelsktalande guide
• Hotelltransfer
• Försäkring
• Entréavgift till nationalparken

Du kan boka både dyk- och snorklingsturer hos någon av alla dykföretag som du hittar i Sala Dan Village. På Kon-Tiki, som har svensk personal, finns det många utflykter att välja mellan, bland annat till Phi Phi, Koh Haa eller Hin Daeng/Hin Muang.

Kao Mai Kaeo Cave och Tiger Cave
Under en eftermiddag utforskar du dessa grottor som under århundraden av nederbörd och rinnande vatten varsamt vaskats fram i de mjuka kalkstensbergen på Koh Lanta. Det är en spännande upplevelse att se dessa fascinerande grottor och passar hela familjen som vill ha en time-out från stranden för en dag. Bra fysik kan vara bra och kanske inte något för de allra minsta då vissa partier kan vara genom trånga passager och djupa klyftor och ibland måste du simma genom underjordiska pooler. Guidade turer finns för runt 200 baht per person. Gör utflykten extra rolig och ta en elefant trekking fram till grottorna. För mer information om elefant trekkingen, tel: +66 (0)85 11 90 999.

En annan grotta att utforska är Tiger Cave som ligger strax sydväst om Kao Mai Kaeo Cave.

Nationalparken
Moh Koh Lanta National Park ligger längst söderut på ön och täcker det mesta av den sydligaste delen av Koh Lanta Yai. I det stora naturreservatet blandas havet och stränderna med de djungelklädda bergen. Här hittar du Tanod Beach som är den strand som fått det mest idylliska läget och är väl värd ett besök, om inte så för att komma bort från de mer välbesökta stränderna. Hyr en longtail eller speedboat för att ta dig till denna oas för några timmar.

Muay Thai Stadium
Är du sugen på att se lite action, en bra fight, så ska du bege dig till norra Koh Lanta. Där ligger öns thaiboxningsarena, mellan Long Beach och Klong Khong Beach. Thaiboxning är thailands nationalsport och en match är ett måste när du är i Thailand.

Lanta Snake Show
Om ormar inte är någonting som skrämmer dig kan du ta dig en tur till Lantas ormshow. Här kan du titta på mer än 50 olika typer av ormar och alla trick som skötarna kan göra med dem. Bevittna den livsfarliga dödskyssen med en kobra och ta en bild med en orm efter showen. Du får även chansen att mata ormarna. Tiderna för showen är en gång i timmen från klockan 09.00 till 11.00 och 13.00 till 17.00. Ska du gå på showen kan de ordna skjuss åt dig, gratis. Adress: 124 Moo 4 Saladan, Koh Lanta. Tel: +66 (0)8 0145 1944.

Big Game Fishing Tour
En dag att komma ihåg för dig som är fiskeintresserad. Du hämtas från hotellet runt klockan 08.00 för en resa till Koh Haa som består av fem små öar ungefär 18 kilometer från Koh Lanta. Väl framme fiskar du bland annat barracuda, tonfisk och med lite tur även segelfisk. Vid lunchtid blir det en paus i en intilliggande lagun. Tid finns för snorkling runt de sköna korallreven och "lime-stone"-klipporna.

Lär dig laga thaimat
Ta med dig matlagningskonsten hem. En underbar tillställning för hela familjen är att prova på att laga thaimat tillsammans. Ni lagar fyra olika rätter för 1500 Bath/person, då ingår ett glas vin, en öl alternativt alkoholfritt. Kvällskurser från 17.30 tills ni är klara. Transport från och till hotell ingår i priset. För mer information, www.lantathaicookeryschool.com.

På Klong Dao Beach ligger Time For Lime som också erbjuder matlagningskurser. De har kurser alla dagar, förutom måndagar, från klockan 16.00 till 21.30. En klass kostar 1800 Baht och vill du bara gå med en vän för att äta maten kostar det 500 Baht och kallas för "lazy partner". För mer information, www.timeforlime.net.

Lär dig prata thai
Ska du stanna i Thailand under en längre tid kan det vara roligt att lära sig prata lite thai! På Lanta International Language School kan du under 3-52 veckor lära dig ett nytt språk! För 13 750 Baht går du kursen i tre veckor och då ingår 25 lektioner i veckan och kursmaterial. Lanta International Language School ligger på huvudgatan bakom Long Beach.

Minigolf
Den svenska restaurangen Bajen, som ligger på huvudgatan bakom Long Beach, har en minigolfbana under tak där du kan försöka slå ditt personliga banrekord. Det är Koh Lantas enda minigolfbana! Att spela en omgång kostar runt 100-150 Baht per person, ett roligt nöje för hela familjen efter middagen!

Sightseeing på egen hand
Ett gott råd är alltid att hyra en MC att köra runt med på Koh Lanta. På så sätt upptäcker du allt vad ön har att erbjuda, både turistområdena och de genuina områdena där lokalbefolkningen bor. Tänk på att köra försiktigt om du hyr en Mc, använd hjälm! Ge dig ut på vägarna, som numera är i betong och i bra skick, och upptäck hela ön!

Kajak i mangroveträsken
Se till att upptäcka Koh Lanta ordentligt när du är här! Uppe vid norra Koh Lanta finns mangroveträsken som är spännande att besöka. Lanta Explorer Tour har fem olika paket som du kan välja mellan där du bland annat får paddla i träsken. Några saker som dagen kan innehålla, förutom kajakpaddlingen, är att hälsa på aporna och mata de med bananer, besöka fiskodlingen och titta på när gummi töms från träden. För mer information, www.lanta-explorertour.com.


K

n.

Rekommenderade hotell på Koh Lanta, Krabi:

Lanta Island Resort

Southern Lanta Resort

DR Lanta Bay Resort

Kaw Kwang Beach Resort

Mest bokade hotellen


Vi kan ön Koh Lanta!

Vi önskar er en lycklig semester på Koh Lanta!

Koh Chang | Thailand Kartan | Boka resa till Thailand | Krabi, Ao Nang, Koh Lanta, hotell | Koh Samui hotell | Bilder från Thailand | Thailand Hotell | Bangkok hotell

© 2010 Lantaguiden.se | www.kolantaguiden.se | skicka e-post | Tid i Thailand: